Skoterförare körde fast i isen – fjällräddare kallades ut

Uppdaterad
Publicerad

En skoterförare, söder om Guoledisjávrre i Arjeplogs kommun, körde fast i isen – och fick tillslut hjälp från platsen.

Det var vid 13-tiden på måndagen som skoterföraren körde fast. Föraren klarade sig från personskador, men däremot ska hen ha suttit kvar på skotern som delvis gått genom isen med en eller bägge skidorna.

Polisens vakthavande befäl fattade därför beslut om fjällräddning enligt LSO, lag om skydd mot olyckor, och fjällräddare kallades ut för att hjälpa skoterföraren. Men vid 14.30-tiden meddelade polisen att skoterföraren fått hjälp att ta sig från platsen av förbipasserande skoterförare och att de avslutat LSO.

Polisen vill dock passa på att uppmärksamma allmänheten på att för tillfället kan isarna vara förrädiska.

  • Du måste vara 16 år och ha förarbevis för att få köra snöskoter, om du inte tog körkort eller traktorkort före den 1 januari 2000.
  • Använda en godkänd hjälm utifrån de föreskrifter som finns. Barn under sju år kan använda annan lämplig hjälm.
  • Högsta tillåtna hastighet för snöskoter är 70 km/tim. På vissa platser finns lokala lägre hastighetsgränser.
  • Det är inte tillåtet att köra snöskoter på allmän väg utom när du ska korsa vägen, eller köra kortast möjliga sträcka om terrängen är oframkomlig. Då är högsta tillåtna hastighet 20 km/tim.
  • När du passerar en väg ska alla passagerare, både på skoter och i pulka, gå över vägen.
  • Det är inte tillåtet att köra snöskoter på skogsmark med plant- eller ungskog eller på jordbruksmark, om det inte är uppenbart att körningen kan ske utan risk för skada på marken.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer