Skoterförare hoppar med sin snöskoter Foto: Eric Hylden/TT

Skoterförare vill se bränslesnåla snöskotrar

Publicerad

Sju av tio snöskoterförare i Sverige tycker att nya snöskotrar måste bli mer bränsleeffektiva. Detta visar en ny undersökning av Nationella Snöskoterrådet.

Under april och maj förra året genomförde Nationella Snöskoterrådet en enkätundersökning riktad till skoterförare i hela Sverige. Enkäten besvarades av drygt 1600 personer av dem ansåg sju av tio snöskoterförare att nya snöskotrar måste bli mer bränsleeffektiva.

– Alla samhällssektorer måste ta sin del i ansvaret mot ett klimatsmart samhälle. Det gäller också snöskoterbranschen. Stora förändringar har skett i en positiv riktning de senaste tio åren men det krävs fortsatta åtgärder från främst tillverkarna för att nå vår vision om en hållbar snöskoterkörning, säger Per-Olov Wikberg samordnare, Nationella Snöskoterrådet i ett pressmeddelande.

Hälften av de tillfrågade tyckte även att det är viktigt rent generellt att utsläppen från snöskotrar minskar medan en av tre somsvarat instämmer i att det är viktigt med snöskotrar som drivs med alternativa drivmedel.

– Snöskotern har en viktig roll både som rekreations- och bruksfordon. För att den ska kunna fortsätta att vara det krävs att både köpare och importörer verkar för att moderna snöskotrar möter allt hårdare utsläppskrav men också körs på ett mer varsamt sätt, säger Per-Olov Wikberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer