Genrebild. Foto: SVT

Sköterska får prövotid – läste expartners journaler

Publicerad

En sköterska får en prövotid på tre år efter att hon läst expartners sjukhusjournaler.

Det hela ska ha börjat med att sköterskans tidigare sambo råkade ut för en olycka år 2013. Efter händelsen ska hon ha loggat i mannens skjukvårdsjournaler vid tre tillfällen när han vårdades på sjukhus.

Kvinnan har erkänt att hon läst journalen, men uppger att det var efter expartnens samtycke. Mannen uppger dock att det inte stämmer.

Men huruvida sköterskan agerat utifrån samtycke eller inte saknar betydelse för åtalet enligt tingsrätten. Hon har haft tillgång till journalsystemet i egenskap av sjukvårdsanställd inom landstinget men hade vid de aktuella tidpunkterna ingen vårdrelation till mannen.

Hon har därmed inte haft rätt att logga in i journalen.

Prövotid

Sköterskan har nu dömts för dataintrång. Som följd får hon en treårig prövotid, det beslutar Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd som konstaterar att brotten påverkar förtroendet för sköterskan.

Hon får även betala 10.500 kronor i dagsböter samt 5.000 kronor i skadestånd till sin expartner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.