Sköterskor får vänta på legitimation

Publicerad

I hela Sverige är bristen på sjuksköterskor stor. Ändå kan utländsk vårdpersonal få vänta länge innan de får sin legitimation godkänd här. En av dem är Eva-MariaThiel som numera bor i Kalix.

I 15 år jobbade hon som sjuksköterska i Tyskland. Men när Eva-Maria Thiel flyttade till Kalix fick hon vänta ett år och tre månader innan hennes sjuksköterskelicens blev godkänd av Socialstyrelsen. Och även om hon hade jobb som undersköterska undertiden så blev det en dyr väntan.

– Jag förlorade pengar. Lönen för en vikarierande undersköterska är sämre än lönen som en fast anställd sjuksköterska, säger Eva-Maria Thiel som idag jobbar åt Kalix kommun.

Kräver ersättning

Enligt lagen ska det ta max tre månader för Socialstyrelsen att validera en legetimation för en sjuksköterska som har en likvärdig utbildning från ett annat land inom EU. Och för att pröva den lagstiftningen kräver nu den oberoende stiftelsen ”Centrum för rättvisa” ersättning från staten för förlorad arbetsinkomst.

– Idag går flera personer som är utbildade i bristyrken arbetslösa i Sverige. Det tycker vi är synd, säger Aschtar Yakob som är jurist på ”Centrum för rättvisa”.

På Socialstyrelsen säger enhetschefen Pernilla Ek som jobbar med att validera sjuksköterskors licenser att de håller sin tremånadersgräns idag. Men för ett år sedan var det många som sökte om svensk licens där de behövde göra långa utredningar och då fanns det tillfällen Socialstyrelsen inte klarade av att hålla tiden.

– För oss är det otroligt viktigt att hålla gränsen men vi måste också vara säkra på den utbildning som de här sköterskorna har. Det handlar om patientsäkerhet, säger hon.

För Eva-Maria tog det en dag att hitta ett fast jobb som sjuksköterskan när hon väl fått sin licens i Sverige.Och hon tycker det är synd att många som vill arbeta inte får.

– Jag tänker att vi har ont om sjuksköterskor samtidigt som en del inte får jobba. Därför tycker jag det är bra att ”Centrum för rättvisa” ser till att det går lite snabbare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.