Det är redan fullt på skrotarna efter Jokkmokks amnesti. Foto: TT

Skrotbilsamnestin i Jokkmokk: Efter 45 minuter var det fullt

Uppdaterad
Publicerad

Skrotbilsamnestin i Jokkmokk har blivit en populär historia. På uppsamlingsplatsen i Jokkmokk tog det 45 minuter och sedan var det fullt.

Jokkmokks kommun är först i Sverige med att utfärda en skrotbilsamnesti. I normala fall kan det kosta tusentals kronor att lämna in ett fordon på en bilskrot, men till den sista oktober kan medborgarna lämna in sina skrotbilar helt kostnadsfritt, något som visat sig populärt.

–Av de tre avlämningsplatser vi har i kommunen är två helt fulla. I Jokkmokk och Vuollerim var det kö hela dagen. Och avlämningsplatsen i Jokkmokk blev full efter bara 45 minuter, säger Patrik Sundberg, samhällsbyggnadschef vid Jokkmokks kommun.

Porjus har platser kvar

I Porjus, där kommunens tredje plats att lämna skrotbilar finns, har man öppet igen på tisdag. Där finns fortfarande plats kvar. Efter det får jokkmokksborna ta hand om sina skrotbilar själva.

–Amnestin gäller för totalt 105 bilar i kommunen. Vi är faktiskt lite förvånade över att det var ett så stort behov. Men det är klart, det är långt till närmaste bilskrot för jokkmokksborna. Nu får vi titta över det här inom kommunen, säger Patrik Sundberg.

Inte omöjligt med andra satsningar

Det är inte omöjligt att det kan komma att bli andra satsningar i framtiden för att få bort skrotbilarna från kommunen.

–Vi ville egentligen mest få folk att tänka till, men nu när vi ser hur stort behovet verkar vara får göra en utvärdering och fundera på vad vi från kommunen kan göra för att underlätta hanteringen av skrotbilar här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skrotbilsamnesti i Jokkmokk

Mer i ämnet