En färsk sammanställning visar hur stora skulder enskilda personer i Norrbotten har. Ettan på listan har en skuld omkring 55 miljoner kronor. Foto: Jessica Gow/TT

Skuldberget till Kronofogden i Norrbotten: Kvinna skyldig 55 miljoner

Publicerad

Över sex miljarder kronor. Så stor är den totala skulden till Kronofogden för de 20 mest skuldsatta personerna i landet. I Norrbotten har en kvinna störst skuld – cirka 55 miljoner kronor. Det visar en sammanställning som myndigheten har gjort.

Det är Nyhetsbyrån Siren som begärt ut siffrorna och enligt Kronofogdemyndighetens analytiker Johan Krantz rör det sig ofta om skatteskulder och skulder från lång tid tillbaka.

– I enstaka fall kan det vara någon som har åkt på ett stort skadestånd, säger Krantz.

Skiljer 30 miljoner mellan ettan och tvåan

I Norrbotten toppar en kvinna i 75-årsåldern listan för den med enskilt störst skuld hos Kronofogden. Hennes totala skuld är kring 55 miljoner kronor och tvåan, en man i samma ålder, har en skuld på drygt 20 miljoner.

Just på länsnivå är det stora skillnader. I Västerbotten har ettan en skuld på cirka 12 miljoner kronor, medan motsvarande siffra i Västra Götaland är drygt 420 miljoner kronor.

Miljardär har miljardskuld

På riksnivå är den största enskilda skulden drygt 1,5 miljarder kronor och tillhör en utlandsbosatt miljardär. Den personen har funnits med på listan i flera år, liksom flera av de andra.

– I många fall har vi uttömt möjligheterna att hitta tillgångar att driva in, säger Johan Krantz.

Kronofogden har sammanställt de aktuella skulderna den 4 maj 2021.

Kronofogden har sammanställt en lista på de personer som har störst enskild skuld till myndigheten. Ovanstående gäller Norrbotten. Foto: Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer