Det är långa väntetider för överskuldsatta i vissa av Norrbottens kommuner. Foto: Fredrik Sandberg

Skuldsatta som får vänta längst på hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Hjälpen till överskuldsatta är ojämnt fördelade i Norrbotten. Luleå och Kalix hör till de kommunerna som har längst väntetid i landet. Det visar en ny undersökning från Konsumentverket.

– Vi var underbemannande under förra året och under 2016 och 2017 ökade efterfrågan på våra tjänster med 46 procent, säger Stina Nilsson, vid Luleå kommuns skuld- och budgetrådgivning.

Kommunerna har ansvar att hjälpa människor som har problem att betala sina skulder. Men resurser för budget- och skuldrådgivning är inte anpassade efter antalet skuldsatta hos Kronofogden, enligt Konsumentverket.

Luleå och Kalix sticker ut

Rekommendationen från Konsumentverket är att väntetiden till budget- och skuldrådgivning inte ska vara längre  än en månad och det klarar alla kommuner i Norrbotten utom Luleå och Kalix där skuldsatta får vänta i 17 veckor innan de får en enskild besökstid. Det är åtta kommuner i landet som har längre väntetid än dessa två kommuner.

– Vårt mål är att alla ska få en tid hos oss inom fyra veckor. Vi är inte där än men vi jobbar mot att nå dit, säger Stina Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.