Den sällsynta soppen Sullius Asiaticus. Foto: Per Huuva

Skulle skjuta älg – hittade sällsynt svamp

Uppdaterad
Publicerad

En dag i slutet av september gav sig Per Huuva från Liehittäjä ut i skogen för att skjuta älg. Men istället hittade han den sällsynta soppen Suillus asiaticus som aldrig tidigare noterats i Sverige.

Det var under älgjakten som Per Huuva var ute i skogen och gjorde ett ovanligt fynd. Han är ingen erfaren svampexpert men på ett ställe visste han att det fanns lärksopp så när han var i närhet beslöt han sig för att gå dit.

– Det fanns inga, men däremot fanns det några andra svampar stora som tefat som jag aldrig sett förut. Så jag plockade en och tog med mig, säger han.

Per Huuva och hunden Wille som också var med när svampen hittades Foto: Privat

När han kom hem tog han en bild på svampen och lade upp i en svampgrupp på Facebook. Responsen blev stor och han fick rekommendationen att skicka bilden till Naturhistoriska riksmuseet, vilket han gjorde. Där konstaterades att det var soppen Suillus asiaticus han hade hittat i skogen i Vittakero i Övertorneå kommun.

Arten har aldrig tidigare noterats i Sverige.

– Det känns ganska lustigt men roligt, säger Per Huuva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.