Fyra olika vargar har rört sig runt länet under slutet av året. Foto: TT

Skyddsjakt beviljas på varg utanför Överkalix: ”Bedömde det som ohållbart”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Norrbotten har beviljat skyddsjakt på den varg som rör sig runt Överkalix. Det är en av flera vargar som rört sig runt länet under vintern.

Förra veckan kom Pirttijärvi sameby med en ansökan om skyddsjakt sedan varg rört sig över deras område. Ansökan har beviljats av länsstyrelsen i Norrbotten där rovdjurshandläggaren Anna Danell Savela menar att beslutet var nödvändigt.

– Den fortsatte jaga renar och rörde sig i direkt anslutning till renar. Vi spårade den till Liehittäjä sameby och sedan till Pirttijärvi och till Ängeså. Den fortsatte att dräpa renar och vi bedömde det som ohållbart. Det fanns ingen möjlighet att flytta den och låta den vara kvar till en flytt som tidigast kan bli av i april, säger hon

Genetiskt viktig

Det är Naturvårdsverket som beslutar om en eventuell vargflytt och de har sagt att det kan bli aktuellt tidigast i april. För en flytt krävs förutsättningar som ett märkningsteam, en utsättningsplats utöver att det ska ha gått en viss karantänstid.

– Det kan röra sig om den genetiskt viktiga varg som fanns kring Ängeså den 24–25 november, utifrån dess DNA. Men vi kan aldrig vara hundra procent säkra och man hade inte kunnat tro att vi skulle ha fyra vargar i Norrbotten sedan hösten, säger hon.

En av vargarna har skjutits i Kiruna kommun medan de övriga tre kan röra sig över stora ytor i länet.

– Vi vet inget om den som var ner mot Jämtön tidigare men två av vargarna är i gång. Av de vi spårat är en genetiskt viktig och en från den skandinaviska vargpopulationen. Det dröjer ungefär en vecka med att få DNA-svar från exempelvis spillning.

Problematiskt med varg

Sedan slutet av oktober har olika samebyar kommit med tio olika ansökningar om skyddsjakt på fyra vargindivider, varav två har blivit beviljade. De övriga har inte nekats utan ligger öppna för att avvakta utvecklingen. Årets vargvinter är ovanlig då det oftast brukar vara några enstaka djur varje säsong.

– Det är problematiskt med varg då det orsakar skada genom att skingra renar utöver att döda. Det är nu två år på raken med mycket varg för i fjol var det tre genetiskt viktiga vargar här och nu fyra vargar där tre stycken är genetiskt viktiga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.