Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad fastighetschefen Fredrik Thyselius säger om den obehagliga lukten i ambulansens lokaler i Luleå. Foto: Erica Larsson/SVT

Ruttna lukten undersöks på ambulansen i Luleå – skyddsstoppet kvar

Publicerad

Under måndagen fick ambulanspersonal i Luleå problem med andningen på grund av en frän odör. Ett skyddsstopp aktiverades och kommer bli kvar tills vidare – trots att byggnaden får grönt ljus av fastighetschefen.

– Vi har mätt om det finns svavelväte och det gör det inte, säger Fredrik Thyselius på statsbyggnadsförvaltningen.

Fastighetschefen tror snarare att det är ett tomt vattenlås som ligger bakom den fräna stanken.

– Då kan det tränga upp odör från avloppet i vagnhallen som ger en starkt lukt från oljeavskiljaren än i vanliga fall, säger Fredrik Thyselius.

Vilka åtgärder vidtogs vid kontrollen?

– När jag var där kunde jag inte känna någon lukt. Troligtvis löste sig problemet när personalen spolade vatten i vattenlåset. Vi har också mätt om det finns något svavelväte och det gör det inte, säger han.

Men lukten var bara borta ett tag för att sedan komma tillbaka, berättar en i ambulanspersonalen:

– Vi vädrade ju jättemycket och då blev det lite bättre men så fort dörrar och fönster stängdes kom lukten tillbaka och man fick känningar i hals och ögon igen.

Skyddsstoppet ser ut att kvarstå

Det var under måndagsmorgonen som skyddsombudet Daniel Hellgren aktiverade skyddsstoppet på arbetsplasen.

Och Daniel Hällgren och Karin Jonsson som är huvudskyddsombud vid Region Norrbotten vill inte att stoppet hävs förrän en grundligare utredning genomförts.

–  Det räcker inte med att bara lukten försvinner, dessutom har ju lukten kommit tillbaka nu. Vi vill att saken utreds så att vi kan vara säkra på att personalen inte vistas i farliga lokaler med tanke på att flera fick känningar i luftvägar och ögon, säger Karin Jonsson.

I videon berättar fastighetschefen varför han så snabbt trodde att problemet var löst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.