Det var på den här vägsträckan hunden släpades bakom bilen. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Släpade hund bakom bil – Kirunabo döms till psykvård

Publicerad

De två Kirunamän som stått åtalade för bland annat djurplågeri döms i tingsrätten. En av dem döms till rättspsykiatrisk vård medan den andra får villkorlig dom.

SVT har tidigare berättat om åtalet och inför rättegången menade advokaten som försvarade föraren att det handlade om en olyckshändelse.

I stämningsansökan stod det att hunden var kopplad vid passagerardörren på en personbil och drogs efter bilen en längre sträcka så att bland annat trampdynorna lossnade på samtliga tassar. Hunden fick avlivas på grund av skadorna.

Döms för flera brott

Passageraren förnekade också brott men tingsrätten gick på åklagarens linje.

Den ena mannen döms för djurplågeri och en misshandel från 2020 och påföljden blir rättspsykiatrisk vård. Den andra får villkorlig dom för djurplågeri samt ett hemfridsbrott och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål som skedde några veckor efter vansinnesfärden med hunden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.