• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Slut för gratisläsning på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Stora förändringar väntar för dagstidningarna. Och inom kort börjar de första tidningarna i länet ta betalt för det som tidigare var gratis – att läsa tidningen på nätet.

När vi på Nordnytt ställer frågan till några ungdomar på gågatan i Luleå om de är villiga att betala för att kunna läsa innehållet på Norrländska socialdemokraten, Norrbottens Kuriren elller Piteå-Tidningen så är svaren entydiga.

– Nej det skulle jag inte göra, jag läser ju inte någon av de tidningarna på nätet idag. Jag läser typ bara Aftonbladet, säger Axel Eklöf.

– Jag betalar inte ens för en vanlig tidning idag, utan bara Aftonbladet på nätet, säger Gustav Höggren. 

Och inte heller Sara Beckman Larsson är särskilt positiv till att det nu ska börja kosta pengar för att konsumera lokala nyheter på nätet.

– Nej det skulle jag inte. Jag tycker inte att man ska behöva betala för ännu en till sak för att få veta vad som händer. Idag betalar vi ju redan för tidningar och för tv, och nu ska vi behöva betala även för webben, det blir helt enkelt för mycket, säger Sara Beckman Larsson.

Koncernens testpiloter

Det är tidningarna Norrländska socialdemokraten, Norrbottens-Kuriren och Piteå-tidningen som i höst kommer att få agera testpiloter i upplägget av att ta betalt för webbinnehållet. För idag är nyheterna på tidningarnas hemsidor gratis, men nu ska en så kallad betalvägg införas och där med blir det slut med gratisläsandet.

– Vi ser så här, vårt innehåll och vår journalistik har ett värde och vi har väldigt bra sajter redan idag, men de ska bli än bättre och därför kommer vi också ta betalt för vårt digitala innehåll, säger Erik Ranängen som är vd för Norrbottens Media.

Är det här rätt steg att ta?

– Ja det tycker vi. Vi måste hela tiden utveckla vår verksamhet och vårt erbjudande ut mot våra kunder något som vi gör hela tiden och då är det här en del i den utvecklingen, säger Erik Ranängen.

Svårt att locka ungdomar

En problematik som ständigt är på tapeten, inte bara i Norrbotten utan i hela västvärlden är att hitta lösningar som gör att fler unga blir villiga att betala för den media som de konsumerar digitalt.

– Det har alltid varit svårt att få unga att abonnenter även som papperstidningsprenumeranter, men jag tror vi måste anpassa vårt innehåll och vår information till ett sådant sätt som unga idag vill ha det, säger vd Erik Ranängen.

Sofie Omark är inte heller hon vidare förtjust i att betala några pengar för att kunna läsa nyheterna på nätet. 

– Nej, då skippar jag nog det, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.