Se kampen om guldkornen – pris i äkta guld står på spel

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har guldvaskare från många olika delar av världen samlats i den lilla byn Lannavaara i Kirunas östra kommundel. Här pågår öppna SM i guldvaskning – och det är äkta guld som står på spel.

Det är ett ovanligt starkt internationellt startfält i öppna SM som går i Lannavaara vart tredje år. Förklaringen är att VM arrangeras i norra Finland om en vecka och många stannade till i Lannavaara så att säga på vägen.

– Många kommer hit på träningsläger inför VM. Vi har planerat det på det sättet, säger Jenny Söderström, samordnare för tävlingarna.

Rest från Kanda till Lannavaara

Dan Haddish har rest ända från Calgary i Kanada.

– Jag känner ingen i Kanada som har varit så här långt norrut i Sverige. Jag hade velat åka hit även om det inte hade varit tävlingar, säger han.

Han och de andra utländska guldvaskarna fick dock inte vara med och tävla om det mest eftertraktade priset under tävlingsdagarna. Det är bara förunnat medlemmarna i Övre Norrlands guldgrävarklubb.

Mer om det priset ser ni i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.