SMASK i Piteå

Uppdaterad
Publicerad
Glitter, glamour, ett och annat klädbyte och lite studentikos humor är vad man kan förvänta sig när Piteåstudenterna vid Luleå tekniska Universitet bjuder in hela landet till en kväll i schlagerns tecken.

SMASK eller ”Sveriges Musikakademikers Sång Kåntest” som det egentligen heter är en musiktävling likt Eurovision.

En årlig musiktävling i klassisk schlageranda som arrangeras av Sveriges sex musikhögskolor.

Projektledaren Helena Ivarsson förklarar hur det började...

– Det var några studenter vid musikhögskolan i Stockholm som skickade in bidrag till Melodifestivalen och tröttnade på att de aldrig fick vara med. Så istället startade man sin egen musiktävling och sedan dess har de andra musikhögskolorna hakat på. Det har skapat ett starkt och stabilt samarbete mellan skolorna.

Kärleksförklaring till Mello

Man kan säga att tävligen är en humorfylld kärleksförklaring till melodifestivalen. Varje musikhögskola arrangerar sin egen deltävling där två bidrag röstas vidare till den stora riksfinalen som i år kommer att hållas i Piteå.

– Det känns jättekul! De andra skolorna kom upp igår och det är väldigt roligt att få bjuda på den här produktionen. Om man saknar en liveorkester på det sättet som det var förr så ska man absolut gå och se SMASK. Vi har en jättebra orkester som spelar alla bidragen och schlagerkänslan är hög!  Säger Helena Ivarsson.

Nu är det bara de sista detaljerna som ska finputsas. Ca 200 studenter är engagerade i evenemanget och de är måna som att det ska vara så professionellt som möjligt.

– För alla studenter som är med i SMASK så innebär det ett hårt arbete som är idellt utanför studierna. Vi lägger alla ner väldigt mycket tid. Men det är resultatet som blir belöningen.

Och vem som vinner får vi veta på lördagkväll.

– Man kan se fram emot en fantastiskt glittrande show. Det är tolv fantastiska bidrag och det är svårt att säga vem som kommer att vinna det här.

Vill du veta mer om SMASK? Kolla här!

Vill du se Riks-SMASK 2014 live på lördag?

Det kan du göra här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer