SMHI varnar för höga vattenflöden. Foto: TT

SMHI höjer varning för höga flöden

Publicerad

Vattennivåerna fortsätter att stiga i Norrbotten – och nu höjer SMHI varningsnivån och varnar för mycket höga flöden.

I början av veckan utfärdade SMHI en klass 1-varning för höga flöden längs kusten i Norrbotten. Men vattenflödena i små samt medelstora vattendrag stiger snabbt i samband med snösmältningen – och därför höjer SMHI varningsnivån.

I stora delar av kustlandet och inlandet gäller en klass 2-varning för mycket höga flöden. Varningen går ut när flödena är så pass höga att de kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Men i en del områden av kustlandet samt inlandet gäller fortfarande en klass 1-varning. SMHI rapporterar dock att flödena väntas stiga på flera håll och då kan varningsnivån stiga.

De höga flödena har hittills lett till att Boden kommun tvingats stänga av gång- och cykelvägar samt sänka hastigheten på en del vägar. I Älvsbyn har även en väg stängts av på grund av översvämningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Översvämningar i Norrbotten

Mer i ämnet