SMHI varnar för storm på söndag kväll och natt i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad
På söndagskvällen klass 2-varnar SMHI för storm i norra Lapplandsfjällen, och stormbyar i Norrbottens inland.
På kvällen stängdes fjällväg 95 mot Norge, på grund av hårt väder. Som mest kan vindstyrkor på 30 meter per sekund väntas på måndagsmorgonen på kalfjället.

– I samband med stormen kommer också nederbörd i Lapplandsfjällen, säger Sofia Söderberg, jourhavande meteorolog på SMHI.

Stormvindarna väntas till kvällen, stormbyar på upp till 25 m/s, men under hela dagen kommer det att blåsa ordentligt i hela norra delen av landet.

Prognosen för stormen i norra Lapplandsfjällen varslar om storm på kalfjället med 25 meter per sekund, och måndag morgon ytterligare ökande, på kalfjället tillfälligt 25-30 m/s. Detta i kombination med snöfall och snödrev. Måndag eftermiddag snabbt avtagande vind, enligt SMHI:s prognos.

Polisen har uppmanat folk som planerat att resa med bil på söndagskvällen att om möjligt senarelägga sin bilresa.

Stänger fjällväg

Vid 18.30-tiden gav Trafikverket besked att fjällvägen 95 från Merkenes till riksgränsen mot Norge stängs, och kolonnkörning körs på grund av hårt väder. Det gäller till måndag morgon.

Vid kusten

I kustområdena kommer det också att blåsa, men inte riktigt lika hårt och ihållande. Där har SMHI utfärdat den inte lika allvarliga varningen klass 1.

– Vi har klass 1-varningar för kusterna i Västerbottens och Norrbotten län, säger Sofia Söderberg.

Stormvindarna väntas till kvällen, men under hela dagen kommer det att blåsa ordentligt i hela norra delen av landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer