Foto: Eva Danielsson/SVT

SMHI varnar för höga flöden

Publicerad

Totalt sju varningar för vattenflöden är under onsdagsmorgonen utfärdade i Norrbotten. 

Flest av varningarna gäller Norrbottens läns inland där det för tillfället finns fem varningar, varav en av dem är en klass 2-varning. 

Enligt SMHI beror varningarna för höga flöden på snösmältning. Definitionen för en klass 2-varning för mycket höga flöden är att flödena i ett vattendrag är på en nivå som i snitt uppkommer mellan vart tionde och vart femtionde år.

Höga flöden även i andra delar av länet

Utöver de fem varningarna för Norrbottens läns inland finns även en klass 1-varning för höga flöden utfärdat i kustlandet, detsamma för norra Lapplandsfjällen.

Hur olika platser påverkas av de olika varningarna kan skilja sig åt, menar hydrolog Bent Göransson. När SVT Nyheter Norrbotten pratade med honom i måndags uppmanade han folk att hålla koll på eventuella varningar och uppdateringar av dessa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.