SMHI varnar för ishalka efter vägarna i Norrbotten. Foto: TT

SMHI varnar för ishalka i stora delar av Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat en klass 1-varning efter vägarna i Norrbottens inland och norra Lapplandsfjällen.

I Norrbottens inland har SMHI utfördat en klass 1-varning gällande plötslig ishalka. Söndag eftermiddag samt natten mot måndag, främst över Kiruna kommun, kommer underkylt regn eller regn på kalla vägytor kan ge upphov till plötslig ishalka.

Det har man även gjort i den norra Lapplandsfjällen. Det handlar främst om söndag eftermiddag samt natten mot måndag. Även där handlar det om underkylt regn eller regn på kalla vägytor som kan ge upphov till plötslig ishalka.

FAKTA: Definition för Varning klass 1 plötslig ishalka

Väderförhållanden som medför plötslig ishalka, exempelvis underkylt regn, regn på kalla vägbanor eller regn som följs av snabbt tillfrysande vägbanor. Risk för halka på vägar. Om prognosen ändras till kraftigare underkylt regn med 3mm eller mer inom 6 timmar uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.