En varning för förfrysning har utfärdats av SMHI Foto: TT arkiv

SMHI varnar för kylan – risk för förfrysning

Uppdaterad
Publicerad

Det är kallt i Norrbotten. Och blåsigt. Nu går SMHI ut och varnar för kylan – då det är ”stor risk för förfrysning”.

SMHI går nu ut med en klass 1-varning för stark vind med stor kyleffekt i Norrbottens fjälltrakter. En frisk sydostlig vind i kombination med låga temperaturer, ner till 20 minusgrader i högterrängen. Detta ger stark kyleffekt.

– Just nu är det ganska kallt och i kombination med vind upplever man att det är kallare än vad temperaturen visar, säger Caroline Vahlberg, meteorolog på SMHI.

I Norrbotten är vi vana med kall temperatur men det är inte så ofta som den här varningen utfärdas.

– Det är inte jättevanligt. Det brukar vara kallt men oftast inte i kombination med att det blåser. Det brukar vara svagare vindar men nu så blåser det ganska mycket i fjällen, säger Caroline Vahlberg.

Detta är en förfrysningsvarning

Definition för Varning klass 1 frisk vind med stark kyleffekt: Medelvind på minst 10 m/s som ger en kyleffekt på 28 minusgrader eller lägre. Stor risk för förfrysning. Denna varningtyp finns endast som klass 1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.