Tajgafästing. Foto: SVA

Fruktad taigafästing sprider sig i norra Sverige – kan bära på dödligare typ av TBE

Uppdaterad
Publicerad

Taigafästingen har hittats i nya områden i norra Sverige, bland annat Kalix, Överkalix, Sorsele och Bräcke. Fästingen kan bära med sig en farligare typ av TBE-virus. Nu startar Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, en ny insamling av fästingar för att få mer information om deras utbredning i norra Sverige.

Förra året gjordes en stor insamling av fästingar i Sverige, norr om Dalaälven. Omkring 4 000 fästingar skickades in till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, från allmänheten – cirka 20 av dem var taigafästingar.

Etablerade populationer av taigafästingen som invandrat österifrån har tidigare bara hittats vid Norrlandskusten, men insamlingen visar att den även finns i Norrlands inland.

– Det kan innebära att vi får nya områden med TBE-smittor, och då måste man i de här områdena veta hur man gör med fästingar och om det eventuellt behövs vaccinering, säger Anna Omazic, forskare vid SVA.

TBE-virus med högre dödlighet

TBE-virus är en fästingburen hjärninflammation och taigafästingen kan bära med sig ett TBE-virus med högre dödlighet än den vi redan har i Sverige. Förutom TBE kan taigafästingen även bära på traditionella smittsamma bakterier som borrelia och anaplasma.

Av de 4 000 fästingar som samlades in förra året var enbart cirka 10 procent från Norrbotten, Västerbotten och Jämtland. Därför kommer SVA nu fokusera enbart på de länen i en ny fästinginsamling.

– Vi tror det finns mer att hämta, därför ser vi gärna att man skickar fästingar man hittar på sig själv, sina husdjur eller på vilt till oss, säger Anna Omazic.

Insamlingen gäller inte bara taigafästingar utan alla fästingar. På SVA:s webb kan du läsa mer om hur insamlingen går till.

Mer om SVA-projektet för fästinginsamling

Insamlingen av fästingar ingår i det stora forskningsprojektet CLINF.

Projektets övergripande mål är att stärka samhällets beredskap inför hotet om fler och nya infektionssjukdomar, som kan drabba både djur och människor.

Den snabba uppvärmningen i norr öppnar till exempel för fästingar som kan bära med sig farliga smittämnen på sin väg norrut i den nordiska regionen och i Ryssland.

SVA kommer under våren att gå ut med ytterligare ett upprop, då om insamling av exotiska fästingar från hela Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.