Smittskyddsläkaren: ”Använd munskydd när trängsel inte kan undvikas”

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddsläkare Anders Nystredt uppmanar ännu en gång norrbottningarna att hålla avstånden och undvika trängsel för  att minska smittspridningen av covid-19.

– När det inte går ska vi använda munskydd, säger han.

Smittspridningen av covid-19 i Norrbotten fortsätter att oroa Region Norrbotten och därför går nu smittskyddsläkaren Anders Nystedt ut med en delvis ny rekommendation.

”Använd munskydd!”

Han menar att norrbottningarna i första hand ska undvika trängsel i allmänna utrymmen och avstå all nära fysisk kontakt med personer som man inte bor tillsammans med.

– Men när det inte går, som i kollektivtrafiken, kan munskydd för personer över 16 år och äldre minska risken för att smitta sprids, säger Anders Nystedt.

Han upprepar också de redan kända rekommendationerna att arbeta hemifrån så mycket som möjligt, att begränsa möten och konferenser i jobbet och avstå onödiga resor.

– Munskydd ger inte något supersäkert skydd, men lite på marginalen, så det kan absolut hjälpa lite. Speciellt som situationen är i Luleå nu.

”Luleå – stormens centra”

Han betonar att smittspridningen är fortsatt hög i länet och att det är ”supertufft” för sjukhusen.

– Luleå är definitivt stormens centra med cirka 60 procent av covidfallen i Norrbotten, säger Anders Nystedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.