Smittskyddsläkaren Anders Nystedt är kritisk till den höga smittspridningen. – Det verkar som att man har glömt att vi är mitt i en pandemi med ett virus som orsakar svår sjukdom och död. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren: ”Fler och fler ungdomar sprider smittan”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen i Norrbotten är fortfarande hög med 579 nya konstaterade fall på två dygn.

– Det verkar som att man har glömt att vi är mitt i en pandemi, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.

Under fredagen stod det klart att 579 nya personer har bekräftats med covid-19 (onsdag 332, torsdag 247).

SVT Norrbotten tog kontakt med Anders Nystedt, smittskyddsläkare, för att höra mer om coronaläge i länet. Enligt honom är det uppenbart att norrbottningarna inte sköter sig. Många springer på stan och gör onödiga ärenden eller handlar fler än en.

Coronaviruset i Norrbotten

– Även en del arbetsplatser har sänkt garden för mycket. Och sedan är det utbrott i skolvärlden, skriver Nystedt i ett mejl till SVT.

”Vissa som rätt cyniskt skiter i det”

Enligt honom startar många smittkedjor i samband med festligheter.

– Fler och fler ungdomar sprider smittan. Det verkar som att man har glömt att vi är mitt i en pandemi med ett virus som orsakar svår sjukdom och död. Och det förekommer tyvärr också vissa som rätt cyniskt skiter i det. Partajet är tydligen viktigare?

Hög smittspridning i Arjeplog

Förra veckan (vecka 18) konstaterades 1 046 nya fall i länet. Fyrkantsområdet och Malmfälten har fortfarande höga smittotal, medan Jokkmokk och gränskommunerna kring Jokkmokk är de enda kommunerna där smittspridningen är rätt måttlig, enligt Nystedt.

Den kommun som sticker ut mest är Arjeplog.

– Det är få individer men om man räknar incidens (per 100) är det väldigt hög smittspridning i Arjeplog, skriver smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Inte lika ovanligt med sjuka 90-talister

I nuläget vårdas 45 personer på sjukhus, varav elva på IVA och en utomläns. Det finns tendenser som visar att yngre behöver sjukvård.

– Det är inte lika ovanligt med till exempel 90-talister som blir rätt ordentligt krassliga. Men den absoluta majoriteten av de som ligger på sjukhus är födda på (40-)50-60-talen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet