Smittskyddsläkaren Anders Nystedt har nu haft samtal med LKAB om den stora smittspridningen av covid-19 som blossat upp på nytt i Gällivare. Foto: SVT/Erica Sundén/arkiv

Smittskyddsläkaren om Gällivare: ”Hade handlingsplanerna följts hade det aldrig skett”

Publicerad

LKAB:s handlingsplaner dög och hade de följts till punkt och pricka hade smittspridningen i Gällivare inte blivit lika allvarlig som nu, enligt smittskyddsläkaren Anders Nystedt. Detta framkom efter ett möte mellan gruvbolaget och Region Norrbotten.

Under måndagen träffades gruvbolaget LKAB och smittskyddsläkaren Anders Nystedt för att prata om den stora smittspridningen av covid-19 som blossat upp på nytt i Gällivare.

Förra veckan pekade Anders Nystedt ut LKAB som ”boven i dramat” och sa att det var lätt att identifiera var det stora utbrottet börjat. Fredrik Björkenwall, tillförordnad presschef vid LKAB, tyckte då att man skulle vara försiktig med sådana uttalanden.

Smittskyddsläkaren: ”Svårt vara kritisk mot dem”

Igår måndag hade de alltså ett möte och diskuterade situationen som uppstått. Smittskyddsläkaren Anders Nystedt säger att han är nöjd med mötet och menar att LKAB har haft bra handlingsplaner och att de flesta verkar ha skött sig på jobbet.

– Det är inte jättemycket att gnälla om och jag har svårt att vara kritisk mot dem. Hade handlingsplanerna följts till punkt och pricka hade det aldrig skett.

Han fortsätter:

– De allra flesta har skött sig på jobbet. Det har funnits separerade omklädningsrum, duschar och de har haft arbetstider där de inte träffats så mycket.

Smittan spreds mest i samhället

Anders Nystedt säger att det är svårt att fastslå med hundra procent att smittan kom från LKAB, men att de som kom in till intensivvården var gruvarbetare. Den stora smittspridningen verkar dock ha skett ute i samhället.

– Jag har fått in många rapporter om hur det var på samhället. Jättemycket folk på restauranger, uteserveringar, affärer.

Uppmaningen: Sänk inte garden

Enligt honom kommer LKAB att analysera vad som gick snett genom att till exempel erbjuda smittade en intervju för att utreda vad som skett. I slutet av sommaren kommer fler reparationsstopp och den här gången hoppas Nystedt att fler känner ansvar. Han tillägger också att LKAB självklart har ett stort ansvar i det hela.

– Det som hänt i Gällivare är en påminnelse om att det inte går att sänka garden, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare vid Region Norrbotten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet