Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon ovan kan du höra smittskyddsläkaren Anders Nystedt om att Norrbotten ligger långt fram i epidemikurvan. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren: ”Norrbotten ganska långt fram i epidemikurvan”

Uppdaterad
Publicerad
En relativt hög andel av de som provtas i Norrbotten har testat positivt för corona den senaste veckan. Smittskyddsläkare Anders Nystedt menar att länet troligen ligger något längre fram i epidemikurvan än man tidigare trott.

Hela 20 procent av de som provtagits för coronaviruset i Norrbotten under den senaste veckan har testat positivt.

– Det här tyder på att Norrbotten ligger ganska långt fram i epidemikurvan, om vi jämför oss med de andra ”provinserna”, men vi ligger givetvis långt efter Stockholm.

Kan inte testa alla man vill

En svårighet är testkapaciteten i Norrbotten är begränsad vilket gör att man inte kan testa allt för många. Drygt 30 personer vårdas nu på sjukhus i länet för covid-19, varav åtta i intensivvården.

– Trycket på IVA är ganska hårt just nu och det är svårt att få tag på personal. Men vi håller på att vidareutbilda personal inom närliggande specialiteter, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet