I videon ovan kan du höra Anders Nystedt, smittskyddsläkare, om att Norrbotten ligger långt fram i epidemikurvan. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren: ”Norrbotten ganska långt fram i epidemikurvan”

Uppdaterad
Publicerad

En relativt hög andel av de som provtas i Norrbotten har testat positivt för corona den senaste veckan. Smittskyddsläkare Anders Nystedt menar att länet troligen ligger något längre fram i epidemikurvan än man tidigare trott.

Hela 20 procent av de som provtagits för coronaviruset i Norrbotten under den senaste veckan har testat positivt.

– Det här tyder på att Norrbotten ligger ganska långt fram i epidemikurvan, om vi jämför oss med de andra ”provinserna”, men vi ligger givetvis långt efter Stockholm.

Coronaviruset i Norrbotten

Kan inte testa alla man vill

En svårighet är testkapaciteten i Norrbotten är begränsad vilket gör att man inte kan testa allt för många. Drygt 30 personer vårdas nu på sjukhus i länet för covid-19, varav åtta i intensivvården.

– Trycket på IVA är ganska hårt just nu och det är svårt att få tag på personal. Men vi håller på att vidareutbilda personal inom närliggande specialiteter, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet