Klamydian ökar i Norrbotten. Speciellt bland tonårstjejer men även bland unga vuxna av båda könen. Foto: TT

Klamydia ökar i Norrbotten – särskilt bland unga tjejer

Uppdaterad
Publicerad

Under förra året testade 17 norrbottningar positivt för klamydia – varje vecka. En ökning jämfört med två tidigare år.

– Man kan säga att minskningen under pandemin snabbt ätits upp, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare vid Region Norrbotten.

Ökningen är störst bland unga tjejer i åldern 15 till 19 år och under förra året konstaterades omkring 190 smittade bland tonåringstjejerna, men ökningen syns också hos kvinnor och män mellan 20 och 24 år.

–  Hur många som får klamydia går upp och ner över tid, men vi ser att fler smittades 2022 jämfört med året innan. Förra året fick ungefär 900 norrbottningar klamydia, säger Maya Bergström Wuolo, folkhälsostrateg på Region Norrbotten.

– Ökningen är också större i Norrbotten än Sverige i stort, konstaterar Anders Nystedt.

Unga i glesbygd

Region Norrbotten vill nu upplysa tonåringar om att alla som fyllt 15 år eller är äldre kan beställa provtagningskit för klamydia.

– Det ska kännas enkelt att prata om sexuell hälsa, men en del tycker att det känns jobbigt och föredrar att sköta testningen själv. Dessutom blir testningen mer tillgänglig för personer i glesbygd som har långt till närmaste mottagning, säger Maya Bergström Wuolo.

Hon fortsätter:

– När man testar sig på klinik kan vi prata om sexuell hälsa, patienten kan ställa frågor och få med sig lite kondomer om det behövs. Det missar man vid självprovtagningen, men det viktigaste är att testet faktiskt blir av.

Så testar du dig för klamydia

Den som har haft oskyddat sex kan testa sig mot klamydia på två sätt – vid ett vårdbesök eller genom egenprovtagning. Det är gratis att beställa ett provtagningskit via 1177.se. Man provtar sig själv med hjälp av instruktioner och får provsvaret på 1177.se efter en vecka. Provet analyseras också för gonorré. Om man har klamydia eller gonorré får man instruktioner kring vad man ska göra tillsammans med provsvaret.

Region Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.