Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smittskyddsläkaren Anders Nystedt rekommenderar alla att stanna hemma i påsk. Foto: SVT

Smittskyddsläkaren: Undvik skidanläggningar i påsk

Uppdaterad
Publicerad
Region Norrbotten uppmanar nu alla norrbottningar att inte åka till fjällen i påsk.
– Fira påsk bakom huset istället. Gräv en grop och sola där, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare på Region Norrbotten.

Under onsdagen hölls en presskonferens med Region Norrbotten där myndigheten nu väljer att uppmana alla att stanna hemma under påsklovet.

– Vi är inne på att man inte ska fara och åka slalom och störlopp i fjällen, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare.

Benbrott kan hindra sjukvården

Fyra personer har hittills dött i covid-19 medan åtta vårdas på intensivvårdsavdelning. 65 personer är även konstaterat insjuknade i coronaviruset. Region Norrbotten säger dock att det inte främst är ur smittskyddssynpunkt som man uppmanar norrbottningar att undvika fjällvärlden.

– Nu är ju all after ski och värmestugor stängda, då blir det inte så mycket möten där smittan kan föras över. Men det kan bli benbrott, armbrott och annan typ av akutsjukdom i fjällen. Och sjukvården är ansträngd även i våra fjällregioner så det är onödigt att utsätta dem för detta, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare på Region Norrbotten.

Hemavan och Tärnaby har stängt

De större skidanläggningarna, Björkliden och Riksgränsen, planerar i nuläget att fortsätta hålla öppet. Kåbdalis har inte heller meddelat att de ändrar sina öppettider. Medan till exempel Hemavanoch Tärnaby Alpint stänger sina skidanläggningar från och med söndag femte april. Anledningen är att värna om regionens sjukvård till följderna av coronapandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet