Under de senaste två veckorna har 108 haparandabor konstaterats med covid-19 och smittskyddsläkaren Anders Nystedt är oroad. Foto: Arkivbild/Anders Öhlund/SVT

Smittspridningen ökar kraftigt i Haparanda: ”Ett mycket bekymmersamt läge”

Publicerad

Covidspridningen i Haparanda har nu nått den högsta nivån sedan pandemins utbrott. Förra veckan insjuknade 46 haparandabor i covid-19 – och den här veckan har redan 62 personer smittats.

Region Norrbottens smittskyddsläkare, Anders Nystedt, är djupt oroad över utvecklingen.

– Haparanda har haft en stor smittspridning några veckor nu. Det är ett mycket bekymmersamt läge, säger han till Haparanda stads hemsida.

Uppmanar att inte besöka någon

Haparanda stad uppmanar nu alla anhöriga att inte besöka deras äldreboenden och Nystedt lyfter fram att det nu är upp till var och en att ta sitt ansvar.

– Besök inte dina syskon, dina föräldrar eller dina kompisar. Besök inte någon! Stanna hemma, säger han.

Smittskyddsläkaren poängterar också att en stor samhällspridning innebär, per automatik, att det finns stor risk för att fler blir smittade – inte minst inom äldreomsorgen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet