• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Behövs det en ny grundskola i Kiruna? Det är en fråga som bland annat kommunalrådet Gunnar Selberg (C) ställer sig. I klippet ovan hör ni hans argument. Foto: Kiruna kommunVisa alla (3)
Visa alla (3)

Så kan skolorna i Kiruna komma att se ut

Publicerad

Nu börjar projekteringen av den nya gymnasieskolan i Kirunas nya centrum. I samma kvarter ska även ska även kulturskola, vuxenutbildning, kanske högskoleutbildningar och en ny stor grundskola få plats.

Hela projektet går under beteckningen Kunskapsstaden och går loss på närmare en miljard. Under tisdagens skrevs kontrakt med företaget Hent som ska projektera och bygga.

Gruvsprickorna når skolan

Det första som byggs är gymnasieskolan och det är den som det också är mest bråttom med att ersätta. Sprickorna från gruvan når snart fram till Hjalmar Lundbohmsskolan som desutom börjar vara i dåligt skick.

Nya grundskolan

Det skolbygge som i övrigt kommer att ge de största återverkningarna i Kiruna är den nya grundskolan. Den kommer att till att börja med ersätta närbelägna Tuolluvaaraskolan, men kommer att leda till ännu större skolstrukturförändringar och med all säkerhet til att fler skolor i Kiruna kommer att stängas.

Men behöver skolan verkligen byggas. Stadsomvandlingen påverkar inga grundskolor i Kiruna inom överskådlig framtid. Det är en fråga som även kommunalrådet Gunnar Selberg ställer sig. Ni hör hur han argumenterar i klippet här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet