Foto: Tirsén & Aili arkitekter och Cedervall arkitekter

Så kan skolorna i Kiruna komma att se ut

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar projekteringen av den nya gymnasieskolan i Kirunas nya centrum. I samma kvarter ska även ska även kulturskola, vuxenutbildning, kanske högskoleutbildningar och en ny stor grundskola få plats.

Hela projektet går under beteckningen Kunskapsstaden och går loss på närmare en miljard. Under tisdagens skrevs kontrakt med företaget Hent som ska projektera och bygga.

Gruvsprickorna når skolan

Det första som byggs är gymnasieskolan och det är den som det också är mest bråttom med att ersätta. Sprickorna från gruvan når snart fram till Hjalmar Lundbohmsskolan som desutom börjar vara i dåligt skick.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Nya grundskolan

Det skolbygge som i övrigt kommer att ge de största återverkningarna i Kiruna är den nya grundskolan. Den kommer att till att börja med ersätta närbelägna Tuolluvaaraskolan, men kommer att leda till ännu större skolstrukturförändringar och med all säkerhet til att fler skolor i Kiruna kommer att stängas.

Men behöver skolan verkligen byggas. Stadsomvandlingen påverkar inga grundskolor i Kiruna inom överskådlig framtid. Det är en fråga som även kommunalrådet Gunnar Selberg ställer sig. Ni hör hur han argumenterar i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet