Kvarter 7, 8 och 9 i nya Kiruna Foto: Tirsén och Aili Arkitekter

Snart byggstart för tre kvarter i nya Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Bygglovet är inlämnat och så snart tjälen går ur marken inleds bygget av 300 nya bostäder och ett 50-tal butikslokaler i Kirunas nya centrum. Det är kvarter 7, 8 och 9 som är beställda av LKAB och ska byggas av Nåiden bygg AB.

Det är tio nya kvarter som ska byggas i den nya centrumkärnan. Två byggen är igång, Kirunabostäder som bygger kvarter 1 och bygget av det nya kulturhuset. Dessutom är ett hotellbygge i kvarter 10 i startgroparna.

Snart startar alltså bygget av ytterligare tre kvarter där butikslokaler och andra lokaler ska stå klara till den stora centrumflytten hösten 2022 och bostäderna ska stå klara till vintern samma år.

Stadsomvandlingen i Kiruna

 –Det här är ett stort och viktigt projekt, det motsvarar i volym tre hela Åhléns i Stockholm, säger Ingemar Törmä, projektledare på LKAB.

Enligt ett pressmeddelande från LKAB ska området ska ha en tät småstadskaraktär som är rik på olikheter. Varje kvarter delas fasadmässigt upp i ett antal relativt små huskroppar med egen identitet i form av material, kulörer, höjder och så vidare. Kvarteren har en blandning av bostäder, kontor, handel, restauranger, caféer och service.

LKAB kommer att överlämna fastigheterna till det kommunala bolaget Kirunabostäder som en ersättning i stadsomvandlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet