Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Endast jobbpendlare i samhällsviktiga yrken får passera gränsen vid Haparanda. Det berättar Tommy Håkans, vice chef för gränsbevakningen i Torneå. Foto: SVT

Snart får färre passera gränsen i Haparanda

Publicerad

Finland inför hårdare regler för att få resa in i Finland från Sverige. De undantag som underlättat för lokalbefolkningen försvinner och inte ens alla jobbpendlare kommer få passera.

Vid gränsövergången mellan svenska Haparanda och finska Torneå passerar normalt 115 000 personer varje vecka. En siffra som vice chefen för gränsbevakningen i Torneå, Tommy Håkans, tror kommer att minska rejält i och med de nya resriktionerna.

– Natten mot onsdag skärps restriktionerna när det gäller vilka icke finska medborgare som får komma över till Finland. Endast jobbpendlare i samhällsviktiga yrken får passera. De undantag som gällt för lokalbefolkningen försvinner också, säger han.

Till samhällsviktiga yrken räknas vård och omsorgsyrken, men även andra yrken inom exempelvis energi och tillverkning. Här gäller det att inhämta ett intyg från sin arbetsgivare.

– Det är en tolkningsfråga och det går att söka en särskild rätt att få komma över, säger Tommy Håkans.

Vid gränsen står nu testbaracker uppställda. Detta sedan Finland i förra veckan införde masstestning av de som reser in i landet.

– Alla ska köra via teststationerna och vi visar de som passerar gränsen dit. Men vi kan inte tvinga någon att testa sig, säger Tommy Håkans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet