Uppallat bläckhorns-hus på bolagsområdet i Kiruna. Foto: Maria Dahlgren/ Sameradion & SVT Sápmi

Snart flyttas de första husen i Kiruna

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar äntligen stadsflytten i Kiruna att ta fart. De tre första bostadshusen står nu uppallade för att flyttas till ett nytt bostadsområde vid Luossavaara.

I över 100 år har husen som kallas för Bläckhorn stått i Kiruna. Och även om LKAB:s projektledare och ansvarige för flytten av kulturbyggnaderna Tjabba Nordanfjäll, inte själv har bott i ett bläckhorn, så är de speciella för honom:

– Man har ju varit in i dem och tittat och de är helt unika hus. Det finns ju inget liknande i Sverige, och det är ju ett av skälen till att LKAB och kommunen kommit överens om att flytta ett antal av de här husen, för att rädda dem till eftervärlden, säger Tjabba Nordanfjäll till Sameradion & SVT Sápmi.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Husen bättre än nybyggda

Bläckhornen byggdes ursprungligen som tjänstebostäder för gruvarbetarna, och även om de är gamla nu, så är de ändå bättre än många hus som byggs idag, säger Curt Persson, forskare i Historia på Luleå Tekniska Universitet.

– Det som också är gammalt förutom husen är ju infrastrukturen som hör till de här byggnaderna såsom vatten, avlopp och elförsörjning. Nu när man flyttar ett hus har man möjlighet att göra en helt ny infrastruktur och på det sättet förbättra husets livslängd och tekniska status, säger Curt Persson.

Nya bostadsområdet

Enligt LKAB:s kommunikatör Josefine Ejemalm, så ska det nya bostadsområdet i Luossavaara stå färdigt 2019.

– På något sätt så flyttar man ju med själen, för bolagsområdet är ju väldigt speciellt för Kiruna, med framförallt Bläckhornen och Hjalmarlundbohmsgården. Så på något sätt kommer det ju ändå att påminna om det gamla området, säger Josefine Ejemalm.

Om några år planeras Kirunas nya centrumkärna vara färdig, men själva stadsflytten beräknas ta ytterligare 15-20 år berättar Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson.

– När det gäller centrumkärnan så sitter vi och förhandlar med dem som har exploateringsavtal och vi börjar skriva köpekontrakt med dem till hösten. Så förhoppningsvis börjar vi bygga kvarteren runt torget nästa sommar, säger Kristina Zakrisson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet