Snöbrist i Kiruna – skotersäsongen hotad

Uppdaterad
Publicerad

Det är näst intill rekordlite snö i Kiruna och nu hotar snöbristen skotersäsongen – kommunen har beslutat att inte tillverka skoterleder i år.

Det mesta av snön som har kommit har antingen blåst bort eller så har helgens blida och regn gjort att det enbart är ett islager kvar.

– Det finns bara stenar och stubbar och ett tunt islage -r och finns det inte snö så kan vi inte pista med våra maskiner, det är meningslöst, säger Anders Burman, enhetschef på tekniska verken i Kiruna.

– Det går inte att köra skoter varken på skoterleder eller utanför, man kör sönder skotern och det kostar pengar att repa.

”Går inte att påverka vädrets makter”

– Det är trist. Vad ska man göra, det går inte att påverka vädrets makter, säger Tommy Rauhala, skoterförare i Kiruna.

Enligt skoterförsäljaren Lars Lundström har dock skoterförsäljningen inte påverkats.

– Kringutrustningen som hjälmar och overaller har minskat men däremot har reservdelar till skotrar ökat, säger Lars Lundström.

Eftersom kommunen beslutat att inte tillverka skoterleder så innebär det att det inte kommer att finnas någon led till Rautaspremiären om två helger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.