Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du nyrekryten Simon Söderkvist om tuffa utmaningen i Kalixfors. Foto: SVT

Snön, kylan och mörkret – en chock för nyinryckta längst upp i norr

Uppdaterad
Publicerad

Den första inryckningen vid Kalixfors sker när vintern är som mörkast och kallast. Lägg till en meter snö och en högst isolerat belägen förläggning – vilket var en chock för några av de värnpliktiga.

Det är en dryg mil till Kiruna från Kalixfors och det finns inga allmänna förbindelser att åka med på kvällarna. På förläggningen finns kaserner, föreläsningslokaler och en matsal.

Här ska de värnpliktiga tillbringa större delen av de sex till tio månader som utbildningen varar. Det finns gott om tid att umgås, lära känna varandra – och räkna pinnar.

Dessutom inleder de utbildningen under den del av året med yttre förhållanden som kan upplevas som pressande för den som inte är van.

”Tufft att komma hit”

Utbildningsofficeren Ulrik Falck är så här långt imponerad av de nyiryckta.

– Det är tufft att komma hit som ung kille eller ung tjej och ställa sig inför det här. Inte ens för lokalbefolkningen är det här någon lätt tid på året att vara ute och jobba hela tiden, säger han.

I klippet hör ni nyinryckta Simon Söderkvists reaktion efter första övningsdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer