Trots rekordmängder med snö i landet är det en bristvara i annars bortskämda Björkliden. Den stundande premiären på högfjället hotas nu. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Rekord i Sverige – men snöbrist hotar högfjällets premiär i Björkliden

Uppdaterad
Publicerad

På fredag är det öppningshelg i Björkliden, men skidpremiären på högfjället hotas av snöbrist. Trots att själva fjället kan förbli stängt – hoppas man in i det sista att barn- och teknikbacken kan hållas öppna.

Ifjol var vädergudarna på Björklidens sida och det kom extrema mängder snö. I år har de vaknat på fel, eller åtminstone på en annan sida, och personalen har inte kommit igång med att preparera pister och liftspår än.

– Det är lite tråkigt med snömängden just nu. Det är svårt att uppskatta hur mycket som fattas men det är en betydlig skillnad. Vid den här tidpunkten på året brukar vi ligga kring 50-60 centimeter, säger Erik Lidström, fjällchef Lappland Resorts.

”Vi behöver en riktig snöstorm”

I vanliga fall brukar snöarbetet starta i början av januari. När det blåser eller är storm så samlas snön i så kallade legor och bakom staket. Därifrån schaktas snön innan den fraktas ut till pist och liftspår.

Men även om fredagens premiär ser ut att grusas hoppas man fortfarande på moder jord. Björkliden saknar snökanoner och förutom den faktiska nederbörden så behövs det kraftig vind för att det ska bli någon skidåkning.

– Om det blåser 20 meter per sekund så samlas det mycket snö så det vi behöver nu är en riktig snöstorm, säger Erik Lidström.

Ett riktigt skitväder?

– Ja, det är det bästa för oss.

Så sent som i måndags meddelade SMHI att det var mer snö på Öland än i Riksgränsenfjällen – i klippet ser du förutsättningarna inför morgondagens tilltänkta premiär i Björkliden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.