Foto: Jasmine Johansson

Nytt snörekord i Luleå!

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsmorgonen slogs snödjupsrekordet från 1966, då uppmättes 111cm. Meteorolog Erik Malmberg på F21 bekräftar nu att snödjupet är uppmätt till 113 cm vid F21, vilket innebär att det närmare 50 år gamla rekordet nu är slaget med 2 cm.

Att det har snöat mycket den senaste tiden har inte många missat. Och i fredags slog Markusvinsa rekord. Där föll det 40 centimeter snö på ett dygn. Det är första gången på 50 år i Norrbotten.

Snödjupet i Luleå har ökat med 64 centimeter sedan förra måndagen. På måndagsmorgonen uppmätte SMHI:s mätstation i Luleå 110 centimeter.

Inte sedan 1966 har vi haft så djupt snötäcke i Luleå.

Många tumstockar

På Bergnäset i Luleå finns SMHI:s mätstation där Roland Rönnqvist är väderrapportör.

Han beskriver om det är norrsken, vilken sorts snö vi har, om det är hagel eller åska och temperaturerna.  Det gör han varje dag klockan sju på morgonen och klockan 19 på kvällen.

Snödjupet mäts med tumstock på flera platser på tomten och sedan tar han ut ett snittvärde.

I år har det gått åt många tumstockar för längst ned mot marken finns ett islager som han måste igenom.

När han ska visa för oss krackelerar ännu en tumstock.

Nära rekordet

På måndagsmorgonen rapporterade han om snödjupet på 110 centimeter.

– Jag vet inte att jag varit med om liknande, säger Roland Rönnqvist. Det är massor och det har kommit på kort tid också. Jag minns inte att det varit så mycket på min tid som väderavläsare i alla fall.

Meteorologernas mätning

Sverker Hellström är klimatolog på SMHI.

Han tittar i statistiken och hamnar på 1966. Då var snödjupet 111cm.

– Men vi har lite olika värden om man tittar på mätningen som meteorologerna på F21 gjort. De har 103 centimeters snödjup där ute, säger Sverker Hellström.

När snön smälter

Snön på SMHIs mätstation på Bergnäset mäts också i smält form.

Den landar i ett rör och tas in smälts. En centimeter snö brukar bli cirka en millimeter vatten.

– De uppgifterna behöver vi för att kunna rapportera årsnederbörd, säger Sverker Hellström. Det kan vara viktigt att veta för att kunna göra en prognos kring hur höga vattenflöden vi får, för någon gång ska ju snön smälta och bli till vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.