I år är snöhögarna många i Piteå. De flesta felanmälningar som kommer in är önskningar om att få bort stora snöhögar som skymmer sikt. Foto: Maria Öqvist

Snöröjningen tar alla resurser

Publicerad

Snömängderna som har vräkt ner år har ställt till problem för Piteå kommun . Snöröjningen tar så mycket av resurserna att annat vägunderhåll fått stå tillbaka. En del snötippar är så överlastade att de har fått stänga.

I vinter har 140.000 kubikmeter snö körts in på Piteå kommunes tippar. Det motsvarar 9.300 lastbilslass eller kan jämföras med 19 fullstora fotbollsplaner med en meters snödjup.

”Fullt pådrag”

Piteå kommun har 30 mil väg och 10 mil gång- och cykelväg som plogas. En snöröjningsrutt som kan ta upp till 12 timmar.

– Vi hoppas att allmänheten förstår att vi inte kan vara överallt samtidigt, 37 fordon snöröjer under en plogsväng och då är det fullt pådrag, säger Eva Wikström, avdelningschef Samhällsbyggnad.

”Resurserna har inte räckt till”

Vinterns stora snömängder har varit så påfrestande att Piteå kommun fått lägga i princip alla resurser på snöröjningen.

Övrigt vägunderhåll, som hyvling, sandning och siktröjning, har fått stå tillbaka eftersom att resurerna inte räcker till.

– Normalt finns ett inarbetat arbetssätt men i vinter har arbetssättet ändrats och prioriteringarna har påverkats. Vi jobbar kontinuerligt med att siktröja efter bussgatorna, de är prioriterade, säger Micael Kemi, driftledare Teknik och gator.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.