Snusfritt i 15 kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Snusförbud på jobbet upprör känslor.Men Arjeplogs kommun är inte ensamma om att ha regler om en helt tobaksfri arbetsmiljö.

Som Nordnytt berättade igår, hoppar Arjeplogs snusande centerprofil av kommunfullmäktige. För kommunens tobakspolicy gör att han inte får snusa under politiska möten.

– Ja jag hoppar av för har jag hållit på och snusat i 40 år, sa Ulf Ottosson (C)ersättare kommunstyrelsen Arjeplog, till Nordnytt.

Men Arjeplogs kommun är inte ensamma om att förbjuda snusning på jobbet. Totalt 15 kommuner i landet har helt tobaksfri arbetsmiljö och dessutom inför Övertorneå kommun en helt tobaksfri arbetsmiljö från årsskiftet.

Över 200 kommuner har rökfri arbetsmiljö och det är något som Sveriges kommuner och landsting driver. Då handlar det om att ingen ska behöva utsättas för passiv rökning, däremot driver förbundet inte frågan om snusförbud.

– Vi följer de argument kommunerna har och på vilket sätt de väljer att införa det. Men vi har ingen synpunkt på det, utan det är upp till varje enskild kommun och varje enskilt landsting, säger Eva Thulin Skantze på Sveriges kommuner och landsting.

Tobaksförbudet under arbetstid i Arjeplog innebär dock inte att det är nikotinförbud i kommunen. Tvärtom kan den som försöker sluta röka eller snusa ansöka om bidrag till nikotinplåster och nikotintuggumin från sin arbetsgivare kommunen.

Ulrika Wänkkö

reporter

ulrika.wankko@svt.se

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.