Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Professor Rikard Gebart från LTU berättar om de tre största utmaningarna med vätgas. Foto: SVT

Vätgasen synas i flera projekt – professorn listar de största utmaningarna

Uppdaterad
Publicerad

Luleå tekniska universitet har startat ett forskningssamarbete kring vätgas tillsammans med flera företag och andra universitet. Vätgasen ska studeras ur olika perspektiv.

Samarbetet kallas för CH2ESS och det ska forskas dels om teknik, men också kring social acceptans. Det vill säga hur man ska få människor att acceptera den vindkraftsutbyggnad som man vill göra eller tycka det är okej med vätgas i sin närhet.

Flera projekt drar igång

Just nu är forskare i startgroparna gällande flera projekt kring vätgas. Till exempel kan de små molekylerna gå in i metaller och orsaka så kallad vätgasförsprödning. Det är ett av de ämnen som ska studeras närmare.

Industriboomen i norr

Vätgasmolekylen är så liten att den kan ta sig igenom där det är stopp för de flesta andra gaser. Ett tekniskt problem, enligt LTU-professorn Rikard Gebart, men inte alls olösligt.

– Vätgasmolekylerna är jättesmå. Luftens övriga molekyler är enormt mycket större. Om du har en por som luftens molekyler inte tar sig igenom, så kan samma por vara som en tunnelbana för vätgasmolekylen, säger han.

Testar lagring i metanol

På LTU i Piteå ska en vätgasproduktion byggas upp för att man sedan ska kunna testa att lagra vätgasen bunden i metanol.

I klippet berättar professor Rikard Gebart om vad han tycker är de tre största utmaningarna med vätgas.

Det här är CH2ESS

CH2ESS står för Center for Hydrogen Energy Systems Sweden (på svenska ungefär: Centrum för väte-energisystem Sverige).

Det är en forsknings- och kunskapssatsning riktad mot vätgasanvändning i industriella processer och energisystem. Luleå tekniska universitet, LTU, är initiativtagare.

Samarbetspartners i CH2ESS:

  • LTU
  • LKAB
  • SSAB
  • Vattenfall
  • Hybrit
  • H2 Green Steel
  • Skellefteå Kraft
  • NTNU Energi Team Hydrogen vid Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU)
  • Piteå kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet