Thomas Söderström, Liberalernas gruppledare i Luleå kommunfullmäktige, ser med oro på att det inte blir någon sommarskola. Foto: Anders Hjerström/SVT

Liberalerna i Luleå: ”Socialdemokraterna sviker ungdomarna”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna är starkt kritiska till Socialdemokraternas nej till sommarskola, säger partiets gruppledare i Luleå kommunfullmäktige Thomas Söderström.

– Som vuxna har vi ett ansvar och en skyldighet att göra allt vad vi kan. Att alla elever som påverkats av corona får den hjälp de behöver, säger Thomas Söderström.

Gör inte allt

Liberalerna menar att Socialdemokraterna väljer att inte göra allt man kan för att stödja och hjälpa de elever som nu har problem. Istället låter man det vara som vanligt med den vanliga sommarskolan. Dessutom är det enbart de elever som sökt sommarjobb inom kommunen som man tar hänsyn till och inte alla elever som fått sommarjobb hos till exempel privat verksamhet, menar partiet.

Extra betalt

Med beslutet exkluderar man nu alla elever som går i gymnasiet och ska gå vidare till universitet. De eleverna hänvisar man till vuxenutbildningen. Thomas Söderström menar att kommunen exempelvis kunde ha erbjudit lärare extra betalt för att kunna genomföra sommarskola.

– Man hade kunnat ge en högre lön för att göra den här ansträngningen. För det är i sommar vi behöver göra det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.