– Jag är besviken. Vi hade hoppas på bättre väljarsiffror, säger kommunalrådet Anders Lundkvist (S) i Piteå.

Socialdemokraterna tappar stort i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Piteå backar rejält visar det preliminära valresultatet.

– Jag är besviken. Vi hade hoppas på bättre väljarsiffror, säger kommunalrådet Anders Lundkvist (S).

Socialdemokraterna  får 37,6 procent av rösterna och backar sju procentenheter. Sjukvårdspartiet  (SJVP) får 9,6 procent av rösterna och går fram 3,7 procentenheter, enligt det preliminära valresultatet.

Hänger på ett mandat

Det innebär att Socialdemokraterna backar med tre mandat medan Sjukvårdspartiet ökar med två mandat.

Val 2018 – #dinröst

–  Vi har backat rejält sedan valet 2014. Vi får avvakta det slutgiltiga valresultatet men som det ser ut nu hänger det på ett mandat  om vi kan ha fortsatt majoritet tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet, säger Anders Lundkvist.

Analysen väntar

Socialdemokraterna ska nu sätta sig ner och göra en valanalys.

– Det vi kan konstatera är att det är stor skillnad hur Piteborna röstar i riksdagsvalet respektive kommunvalet. Man röstar mer rött i riksdagen och det innebär att vi har potential att hämta in fler röster i kommunvalet.

Det innebär väl också att ni Socialdemokrater har gjort ett sämre resultat i kommunvalet?

– Ja, nu ska vi göra en valanalys. Vid förra valet  var kritiken från väljarna att de inte var  delaktiga i beslut som gällde deras vardag. Ska jag vara självkritisk tror jag att det är där vi misslyckats...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet