Mats Taaveniku (S), kommunalrådskandidat. Foto: SVT

Socialdemokraternas svar på det brutna löftet: ”Beklagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på personal går att region Norrbotten stänger intensivvårdsplatser vid Kiruna sjukhus över sommaren. Detta trots att ledande Socialdemokrater för två veckor sedan lovat att situationen skulle ha varit löst.

Beskedet kommer bara några veckor efter att Region Norrbotten och Kiruna kommun gått ut med löftet att sommarbemanningen på Kiruna sjukhus akutavdelning skulle vara löst.

– Utifrån mitt perspektiv har jag medverkat till att lösa ett av hindren för att lösa bemanningssituationen, och det var ju bostadssituationen. Därför tog jag initiativ till att kontakta LKAB:s fastigheter och Kiruna kommun och vi hittade en lösning, säger Mats Taaveniku (S), kommunalrådskandidat.

Boendet var kanske löst, men inte den personal som skulle bo där. I dag meddelade regionen att intensivvårdsplatser stängs och att patienter kommer transporteras från Kiruna till Gällivare.

– Det här är naturligtvis ingenting vi önskar. Vi hade velat ha platserna öppna, men trots ansträngningar har vi tyvärr inte lyckats. Och då ser vi att det här blir den bästa lösningen i Malmfälten, säger Brita Winsa, chef division närsjukvård.

Mats Taaveniku:

– Som Kirunabo tycker jag att det är allvarligt att det ska behöva ske. Samtidigt vet jag inte bakgrunden till det här, och jag vet inte om det här kommer vara ett faktum om två eller tre veckor. Men som det ser ut idag tycker jag att det är väldigt beklagligt, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.