Sofia Jannok prisas för sitt engagemang och sin musik.

Sofia Jannok årets Ulla Billquist-stipendiat

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Jannok tilldelas årets Ulla Billquist-stipendie, för sin kraftfulla och mångfacetterade musik och för sitt engagemang för klimatet och mänskliga rättigheter.

– Att bli uppskattad i fotspåren av en sådan musikalisk talang är otroligt hedersfullt. En kvinna som banade vägen, det kan man lätt inspireras av. Jag är väldigt stolt att få ta emot årets Ulla Billquist-stipendium, säger Sofia Jannok till Folkets Hus och Parker, rapporterar Sameradion & SVT Sápmi.

Ulla Billquist-stipendiet har delats ut av Folkets Hus och Parker sedan 1984 och ges till en kvinnlig artist som har berikat den svenska musikscenen. I år går alltså priset på 25 000 kronor till artisten och låtskrivaren Sofia Jannok.

Unikt uttryck

– Sofia Jannoks musikaliska uttryck är unikt och spänner över flera olika genrer. Tack vare henne har jojken nått en större publik både i Sverige och internationellt. Sofia använder kulturens kraft för att kämpa mot klimatförändringar och lyfta fram mänskliga rättigheter, frågor som är helt avgörande idag, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker i ett pressmeddelande.

Sofia Jannok har släppt fyra album och är aktiv i klimatkampen samt för mänskliga rättigheter och världens urfolk. Stipendiet är på 25 000 kronor.

TV: SVT Pejl – ”Opinionsbildaren Sofia Jannok”

Fakta/ Motiveringen

Motiveringen är:

”Att vara en stark röst i viktiga frågor har alltid varit en självklarhet för denna artist. Genom sin kraftfulla och mångfacetterade musik ger hon oss en upplevelse som det inte går att värja sig mot. Man vaggas in i det gränslösa landet där urkraften får oss att känna att allt fortfarande är möjligt även om tiden är knapp. Med sitt mod att oavbrutet ta ställning för mänskliga rättigheter och mana till kamp mot miljöförstöring och med sin magiska närvaro på scenen känns det självklart att till 2017 års Ulla Billquiststipendiat utse Sofia Jannok.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.