Sommarbemanningen är löst Foto: SVT

Sommarbemanningen löst: ”Nu kan kirunaborna känna sig trygga”

Uppdaterad
Publicerad

Sommarbemanningen vid Kiruna sjukhus akutavdelning är löst, bland annat för att barnlediga sjuksköterskor kommer tillbaka till jobbet för en ersättning på 36 000 kronor för fyra veckor.

SVT Nyheter Norrbotten har tidigare berättat om den akuta krisen på akuten i Kiruna. Var tredje sjukskötersketjänst, elva av 33 tjänster, är inte besatta och de som jobbar måste jobba ännu mer för att klara av situationen.

Extra ersättning

Men region Norrbotten och Kiruna kommun har samarbetat om sommarbemanningen i juni, juli och augusti och i dag presenterades en lösning.

Fyra sjuksköterskor kommer upp från södra Sverige för att jobba på akuten vid Kiruna sjukhus under sommaren. Alla fyra får extra ersättning för det.

Två sjuksköterskor kommer till från andra avdelningar och lika många kan räknas in när barnlediga kommer tillbaka till jobbet och även här handlar det om extra ersättning, 9 000 kronor per vecka..

– Jag känner mig nöjd med att vi löst sommarbemanningen för akuten vid Kiruna sjukhus. Det är i alla fall den signal vi fått från verksamheten. Nu kan vi möta de behov av vård och omvårdnad som finns och det är bra, säger regionrådet Anders Öberg (S).

”Kan känna sig trygga”

 – Jag vill inte prata kronor och ören. Jag tycker inte att pengar har så stor betydelse i det här läget. Det viktiga är att vi löst sjukvårdssituationen kortsiktigt. Nu kan kirunaborna ta semester i lugn och ro och känna sig trygga, säger kommunalrådskandidaten Mats Taaveniku (S).

Han har själv lyckats förhandla fram fyra till fem lägenheter av LKAB fastigheter där sjukvårdspersonal kan bo.

– Dessutom bygger vi fler bostäder i Kiruna nu än vad som rivs, så bostadsfrågan kommer att bli lättare att hantera framöver, säger han.

Långsiktig lösning

Men efter sommarbemanningen kommer den akuta krisen tillbaka eftersom elva av 33 sjukskötersketjänster fortfarande inte är besatta.

– Vi jobbar för en långsiktig och hållbar lösning, säger Mats Taaveniku.

– Kanske kan det här med att det börjar lätta på bostadsfronten förenkla rekryteringen i fortsättningen. Bristen på bostäder har tidigare varit ett stort problem, även för sjukvården,  säger Anders Öberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.