Foto: SVT

Sopor nära Kirunas nya centrum

Uppdaterad
Publicerad

Tekniska Verken i Kiruna har fått förlängning av tillståndet för avfallsanläggningen i Kiruna och det kan innebära att nya Kiruna centrum blir granne till avfallshanteringen.

– Så kan det vara om vi kommer att mellanlagra hushållsavfall så ska vi göra det på ett sätt så att det inte stör det nya Kirunacentrum, säger Jan Fjordell vd Tekniska Verken i Kiruna

Tillståndet att bedriva avfallshantering i den nuvarande anläggningen går ut sommaren 2017 men nu har Tekniska Verken i Kiruna som ägs av Kiruna kommun fått tillståndet och verksamheten förlängt till 2025.

300 meter emellan

Enligt stadsomvandlingsförvaltningen är nuvarande avfallsanläggning cirka 300m från områdena som betecknas som nya E10 och nya centrum i översiktsplanen och till nya stadshuset som just nu byggs är det drygt en kilometer.

Situationen i dag är att det förekommer en sur lukt i området på grund av mellanlagring av organiskavfall och matavfall. Det förekommer även djur som fåglar och råttor på avfallsanläggningen.

Nya krav

Det kommer nya nationella krav 2018 att minst 50 procent av matavfallet ska källsorteras. Mattias Forsberg berättar att konsekvensen av att sortera ut minst 50 procent av det organiska avfallet och återvinna på annat sätt genom rötning eller kompostering blir att de måste skapa en ny källsortering.

– När vi har en källsortering på plats så kommer det att vara hundraprocentig sortering som gäller, även om kravet bara är 50 procent, säger Jan Fjordell.

Lukt och skadedjur

Men det går inte att lämna några definitiva garantier för vad kommuninvånarna i Kiruna, Gällivare, Jokkmokk, Pajala och i Nordnorge slänger i sitt hushållsavfall.  

– Klart är i alla fall att vi siktar på en fullständig källsortering och därför kommer mängden organiskt avfall att minska rejält. Likaså kommer eventuella olägenheter så som lukt och skadedjur att minska. Detta stämmer väl överens med såväl Tekniska Verkens som Kiruna kommuns ambitioner, säger Jan Fjordell.

Kiruna avfallsanläggning

På Kiruna avfallsanläggning har Tekniska Verken tillstånd att mellanlagra 50.500 ton avfall per tillfälle. Siffrorna vi redovisar är från 2015.

Tekniska Verken förbrände förra året 67 788 ton avfall, varav hushållsavfall var 41 215 ton och verksamhetsavfall 26 573 ton. Avfallet från Norska HRS kommer från flera kommuner och motsvarar 55-60 procent av det avfall vi förbränner.

Resten av soporna kommer från dessa kommuner:

*Gällivare: 10-12 procent

*Jokkmokk/Pajala: 5-6 procent

* Kiruna (hushållen): 15 procent

 *Kiruna avfallsanläggning och Återvinningscentralerna i kommunen: 10-12 procent

Källa Mattias Forsberg kommunikatör Tekniska Verken Kiruna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.