• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Yvonne Stålnacke (S) kommunalråd Luleå

Sörbyarna: ”En halv miljard för ett nytt VA-nät”

Publicerad

Ett nytt VA-nät i sörbyarna kostar Luleå kommun en halv miljard kronor och det är därför som beslutet fattades i dag att lägga alla sammanhållna byggnationer med fler än tio hus på is i tio år.

Kommunledningen är noga med att poängtera att det inte råder byggstopp i Antnäs, Alvik, Ersnäs och Måttsund. 

– Vi har faktiskt beviljat bygglov för 70 villor under 2015 och 2016, säger kommunalrådet Niklas Nordström (S).

Stoppar stora byggen 

Det handlar om säga nej till sammanhållna byggnationer på tio hus eller mer med så kallade gemensamhetsanläggningar för VA.

Just nu finns det sju bygglovsansökningar om det och där blir det inga bygglov under de närmaste tio åren.

– Det är inte ett totalstopp, men ett nytt VA-nät i sörbyarna kostar 500 miljoner kronor och vi har inte de pengarna i dag. Vi behöver bygga VA-nät där vi får ut flest bostäder för pengarna och då måste vi vänta med sörbyarna, säger kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S).

”Vi har inte resurserna”

Hon är medveten om att många vill bo på landsbygden och då bland annat i sörbyarna. 

– Jag förstår att man vill bygga mer, men vi har inte resurser för det nu. Vi kommer att behöva bygga ut VA-nätet i sörbyarna, men i dag finns inte förutsättningarna för det, säger Yvonne Stålnacke (S).

Moderaterna lämnade in en blank reservation efter beslutet.

– Nu är det sju aktörer som vill bygga uppåt 100 villor i sörbyarna och det känns fel att säga blankt nej till dem. Vi kan nog lösa VA-problemen för några av dem med mindre gemensamhetsanläggningar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer