Bussresenärer med Luleås Lokaltrafik, LLT, har drabbats av någon enstaka förseningar på grund av det hala väglaget. Foto: SVT

SOS alarm: ”Lurigt på vägarna”

Uppdaterad
Publicerad

Plötslig ishalka och snö längs Norrbottenskusten innebär ökad olycksrisk på vägarna under onsdagen.
– Trots halkan och att det är lite lurigt på vägarna så har det varit få trafikolyckor, säger larmoperatören på SOS Alarm.

SMHI gick ut med klass 1-varning för blixthalka redan på tisdagen och varningen fortsätter att gälla under onsdagen då det är fortsatt risk för blixthalka.

– Vi har bara haft tre, fyra trafikolyckor och ingen av dem har varit allvarlig. Att det gått så bra beror på att bilisterna är medvetna om väglaget och kör försiktigt, säger larmoperatören på SOS Alarm.

Omkörning i dåligt väglag

En av de olyckor som inträffat skedde strax före klockan sju på morgonen i Gäddvik i Luleå. En personbil påbörjade en omkörning förbi flertalet bilar men hann på grund av det spåriga och slaskiga underlaget och en hög hastighet inte svänga tillbaka i sin fil innan den mötande trafiken kom. Den första mötande bilen hann väja undan men träffades i sidan på sin bil. Föraren uppges varit på benen ganska omgående efter krocken. Enligt ett vittne som SVT pratat med slungades personen som utförde omkörningen i väg och bilen fick stora plåtskador.

Lång bilkö

Efter olyckan bildades lång kö av bilister och trafiken stoppades. Flertalet vittnen stannade och hjälpte till på olycksplatsen. Enligt polisen är en kvinna förd till sjukhus för nacksmärtor men i dagsläget finns ingen misstanke till brott. Vägen är nu öppen för trafik igen och flyter på som vanligt. 

Busstrafiken

Trots det hala väglaget har bussarna fortsatt att rulla. Bussresenärer med Luleås Lokaltrafik, LLT, har drabbats av några enstaka förseningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer