400 kronor kostar ett säsongskort för skidåkning på Ormberget Foto: SVT

Klart: Spåravgift införs på Ormberget

Publicerad

I vinter börjar spåravgiften för Ormbergets längdskidspår att gälla. Priset ligger på 400 kronor för hel säsong, men alla under 20 år kan fortsättningsvis åka gratis.

Längdspåren på Ormberget är 23 kilometer och av dem är 18 kilometer motionsspår och 5 kilometer elitspår.

– Vi är kända för att ha spår i toppklass på Ormberget, både motions-och elitspår. Men det är klart att det kostar. Eftersom vi inte vill sänka vår ambitionsnivå väljer vi att ta ut en spåravgift för vuxna för att täcka en liten del av driften, säger Patrick Zetterkvist, avdelningschef Idrott, motion och rekreation, Luleå kommun.

Dagskort kostar 40 kronor

Spåravgiften börja gälla när konstsnöspåren öppnar och omfattar alla längskidspår på Ormberget under vintersäsongen. Och den som inte vill ha säsongskort kan betala 40 kronor för ett dagskort.

– Men alla spår kommer fortfarande vara gratis för unga under 20 år, säger Patrick Zetterkvist.

Betala via mobilen

Spåravgiften betalas digitalt via e-tjänst, antingen i mobilen eller datorn. Den som väljer säsongskort får vid tillfälle hämta ut spårknapp att synligt på kläder eller mössa. Spårknappen går i början av säsongen att hämta i Ormbergsstugan och därefter i kassan i Pontusbadet.

Den som inte vill betala för att åka i spåren på Ormberget kan istället välja spåren på Bergnäset, i Råneå och Mattisberget i Gammelstad.

Överklagande

På förvaltningsrättens bord ligger ett överklagande. De som överklagat anser att beslutet om spåravgift strider mot kommunallagen, allemansrätten och de föreskrifter som gäller för Ormberget/ Herstölandets naturreservat.

Att en avgift skulle strida mot kommunallagen motiverar de med att det i kommunens skötselplan ingår att kommunen skall tillhandahålla skidspår.

Och när det gäller naturreservat menar anmälarna att ett naturreservat ska vara tillgängligt för allmänheten och på vintern får man inte vistas i skidspåren utan skidor på fötterna.

– Vi har valt att införa avgiften nu inför skidsäsongens start, säger Patrick Zetterkvist, avdelningschef för idrott, motion och rekreation i Luleå kommun.

– Om det nu skulle komma ett beslut i förvaltningsrätten som gör att vi måste ändra på bestämmelserna, så får vi ta det när det kommer, säger Patrick Zetterkvist,

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer