Arkivbild Foto: TT

Sparchock hotar gamla och utsatta

Uppdaterad
Publicerad

Det kan bli dyrare taxor för äldreomsorg, trygghetslarm och hemsjukvård i Boden och dessutom finns det planer på att lägga ner ett gruppboende och en dagverksamhet för dementa.

Budgetförslaget för Bodens socialförvaltning för åren 2018, 2019 och 2020 innebär att 23 miljoner kronor ska sparas på verksamheten. Och tjänstemännen har lagt fram ett förslag på möjliga besparingar som politikerna ska diskutera på onsdag.

”Inte alls önskvärt”

Socialnämndens ordförande Beatrice Öman (S) menar att tuffa tag väntar – om inte budgetkraven förändras.

– Inga besparingar är önskvärda, för vi har inte verksamhet som inte behövs. Samtidigt saknar vi en buffert och vi kan tvingas till att vidta åtgärder, säger hon.

Så här ser en del av tjänstemannaförslaget ut: 

  • Avveckling av en gruppbostad genom förtätning och det innebär att en del boende måste flytta.
  • Avveckling av en dagverksamhet för dementa, som inte är lagbunden.
  • Avveckling av föreningsbidrag till Riaoasen, Röda korset och kvinnojouren.
  • En höjning av maxtaxan för äldreomsorg från 1 772 kronor per månad till 1 996 kronor per månad.
  • En höjning av taxan för trygghetslarm med 150 kronor i månaden.

– Vi vill inte dra ned på vår verksamhet, men som sagt, vi har inga extrapengar och budgetkraven ser ut så här nu. Vi får hoppas att inflyttningen ökar och att vi får mer skattemedel så att vi slipper genomföra det här, säger Beatrice Öman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.