Samtliga spelare i Kiruna IF har testat sig för covid-19 efter matchen. Foto: Arkivbild.

Spelare i Kiruna IF drabbad av covid-19 – fyra dagar efter matchen mot SK Lejon

Uppdaterad
Publicerad

Efter lördagens match mot covid-19-drabbade SK Lejon har nu Kiruna IF fått sitt första konstaterade fall av coronasmitta. Nu är det oklart när laget kan komma igång med träningarna igen.

När hockeylaget gästade SK Lejon i helgen visade det sig att en motspelare plockades av efter uppvärmningen med konstaterad covid-19. Senare visade det sig att halva Skellefteålaget är smittade och troligtvis deltog tio positiva spelare i matchen.

Fortfarande inkubationstid

Efter matchen har hela laget testat sig, och på onsdagseftermiddagen hade man fått in sitt första positiva provsvar enligt föreningens hemsida, något som Norr media var först att rapportera om. Men man vågar ännu inte räkna med att det blir det enda fallet.

– Vi fick beskedet på onsdagen och hittills är det ingen annan som har fått ett positivt besked, säger Henrik Törmä, sportchef på Kiruna IF till SVT Norrbotten på torsdagsförmiddagen.

Två matcher påverkas

Spelaren som insjuknat i covid-19 hade inga uppenbara symptom, enligt Törmä. Kiruna IF har valt att pausa alla matcher under sju dagar, vilket betyder att två matcher påverkas och flyttas fram.

– Vi avvaktar några dagar innan vi tar nya beslut om framtiden.

Hur känner spelarna, är de roliga då många var sjuka i SK Lejon?

– Vi för en dialog med varje spelare och det skulle jag inte säga att de är. Det är ett osäkert läge och det är därför vi har valt att pausa den här veckan. Det är för grabbarnas säkerhet, säger Henrik Törmä, sportchef på Kiruna IF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.