Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Foto: TT

Försvarsministern: ”Spioneri är en realitet”

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsministern Peter Hultqvist (S) säger till SVT Nyheter att spioneri är någonting som Sverige måste förhålla sig till. – Det är inget att förvånas över.

– Generellt har det framgått av Säpos rapportering att det pågår spionageverksamhet i Sverige. Ryssland är ett av de länder som pekats ut i de sammanhangen. Det är i sig ingen nyhet. Sedan när det gäller konkreta fall är det dels en fråga för säkerhetspolisen och dels en fråga för Försvarsmakten och det vill jag inte kommentera, säger Peter Hultqvist, försvarsminister (S).

”Något som ökar”

SVT Nyheter Norrbotten kan i dag berätta om misstänkt ryskt spionage där flera enskilda soldater i norra Sverige har blivit kontaktade både på sociala medier eller via närkontakt rent fysiskt. Enligt försvarsministern har spionageverksamhet ökat i Sverige de senaste åren.

– Det som framgår utav Säpos rapportering, som är offentlig, är att det här är något som ökar.

– Spioneri är en realitet, det har vi att förhålla oss till. Det är inget att förvånas över. Men det är en allvarlig verksamhet som på många olika sätt måste bekämpas. Därför är det klokt av Försvarsmakten att tala om det här i förhållande till allmänheten och möjligheten att ha en vaksamhet, säger försvarsministern Peter Hultqvist (S).

Vara medveten

Men om det här har pågått under lång tid, varför har ingen tagit i hårdare med detta?

– Att gå in i operativa diskussioner i offentligheten är inte att föredra. Jag hänvisar till Säpo.

Behöver man vara orolig som enskild individ?

– Är man överhuvudtaget verksam inom sektorer som kan vara intressanta för främmande makt ur underrättelsesynpunkt måste man bygga upp en medvetenhet om att man kan möta det är i olika sammanhang, säger Peter Hultqvist (S), försvarsminister.

Vad kommer du att göra åt detta, vad blir åtgärderna?

– Säpo är ansvarig för dessa frågor, så jag måste hänvisa frågorna till dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer